SAJTÓKÖZLEMÉNY

    SAJTÓKÖZLEMÉNY

    A Családi Vállalkozások Országos Egyesülete nevében ezúton is megerősítjük, hogy támogatjuk és sürgetjük a kormányzat válságkezelő intézkedéseit, a koronavírus által okozott károk csökkentését és megelőzését.

    Ezen intézkedések egyik fontos területe az GDP meghatározó részét biztosító, a legnagyobb munkáltató szerepét  betöltő kis- és középvállalkozások, családi vállalkozások, vállalatok túlélésének biztosítása. Azonnali, a napi működést közvetlenül elősegítő intézkedések meghozatalára van szükség. Elsődleges fontosságú a vállalkozások működőképességének megőrzése, a munkahelyek biztosítása, a dolgozók megtartása!

    Az osztrák, a cseh, valamint a szlovák példákhoz hasonlóan a bérkiegészítéssel (Kurzarbeit mintájára) kell a munkahelyeket megtartani és csak ezt követően kell a foglalkoztatásból kirekedtek megélhetéséről gondoskodni. Mindenki jobban jár, ha megmarad a munkahelye és az állam, a költségvetés a munkáltatókon keresztül, normatív módon, differtenciáltan, de folyamatosan biztosítja a megélhetéshez szükséges forrásokat. A csökkentett munkaviszony (munkavállaló) a részleges munkabér (munkaadó) és a bérkiegészítés (állam) megosztott teherviseléssel kezelheti a problémát.

    Idegenkedve fogadjuk bármilyen új mammutszervezet családi vállalkozásokban történő tulajdonszerzését! Cégeink nem tőke, hanem cashflow hiányossá váltak a veszélyhelyzet következtében. A problémát is e szerint kell kezelni. A 30 év alatt felépített vállalkozásokba egy nehezen illeszkedő, rugalmatlan döntési mechanizmussal rendelkező tulajdonostárs nem kompatibilis. Félő, hogy az amúgy is a generációváltás gondjaival küzdő cégek inkább elbocsájtják a munkatársaikat, értékesítik a vagyontárgyaikat, piacukat, know how-jukat, mintsem bele merjenek vágni egy hosszú, bizonytalan és kidolgozatlan tulajdonostársi együttműködésbe. Az elmúlt 30 évben az önálló gyors döntési képesség, a kockázatvállalás, a rugalmasság volt a siker záloga, ami így elvészne.

    Javaslatunk egybecseng a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével és a többi munkaadó érdekképviseleti szervezettel is.
    A gazdaság beindításához mindenképpen külső forrás, kedvezményes hitelezés szükséges. A Magyar Nemzeti Banknak ez irányú lépéseit támogatjuk. Javasoljuk a forgalom, ebidta alapú finanszírozási elvek átgondolását, melyet a kereskedelmi bankok állami, vagy MNB garancia nélkül nem fognak megváltoztatni.
    Készen állunk továbbra is minden konzultációra, javaslattételre és műhelymunkára a kormányzattal és az összes érintett érdekvédelmi szervezettel!

    Budapest, 2020. április 1.

    dr. Rudas László elnök

    Családi Vállalkozások Országos Egyesülete